Lägg patiensen Harpan på nätet

september 22, 2022 Av Av Amanda

Visst är det roligt att spela patiens, och särskilt den enkla och spännande varianten vid namn Harpan. Att du inte har någon kortlek därhemma behöver inte hindra dig, utan du kan istället välja att lägga patiensen online. Spela här fullkomligt kostnadsfritt eller fortsätt att läsa för att lära dig de olika spelreglerna. Oroa dig inte, för det är ganska enkelt att komma in i spelet, så prova på Harpan och se för dig själv!

patiens harpan
Card of play poker. Casino icon. suit, spade, diamond and heart. Symbols of game club. Set of gambling shapes isolated on white background. Design of signs. Vector.

Hur spelplanen ser ut

Innan du börjar lägga patiensen kan det vara bra att känna till hur spelplanen inom Harpan är upplagd. I övre vänstra hörnet har du spelhögen där du får lov att dra så många kort du vill till dess att det inte finns några krav. Dessa kort hamnar i resthögen som ligger bredvid. I övre högra hörnet har du fyra basrutor, och dessa ska under spelets gång fyllas upp med kort.

I mitten av spelplanen har du tablån som består av sju korthögar som ligger på rad bredvid varandra. Den första högen har ett öppet kort och nästa hög har ett öppet samt ett stängt kort. Den tredje högen har två stängda kort och ett öppet kort medan den fjärde har tre stängda kort och ett öppet kort och så vidare. Sättet som korten ligger på påminner med andra ord om en nedåtgående trappa.

Hur spelet går till

Nu när du vet hur allting är upplagt kanske du frågar dig själv hur själva spelet går till. För att Harpan ska gå ut måste de fyra basrutorna ha varsin hög som är ordnad på följande vis: ess, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Knekt, Dam, Kung. Korthögarna som ligger i tablån fungerar på motsatt vis där den högsta valören är nederst medan du placerar kort med lägre valörer ovanpå.

För att spela ska du flytta ett eller flera kort från en tablåhög till den andra eller från en tablåhög till basrutorna. Om det inte finns några kort som du kan flytta på blir du tvungen att dra ett nytt kort från spelhögen. Om kortet inte går att använda får du dra ännu fler, och då hamnar de dragna korten som du inte har använt i resthögen. För att patiensen ska gå ut måste du som sagt flytta över kort till basrutorna när det är möjligt för att bygga upp de perfekta högarna. När du väl har lyckats med detta har du vunnit!